La biodansa com a eina

La biodansa

La Biodansa, creada per l’antropòleg xilè Rolando Toro Araneda als anys 60, és un sistema que treballa amb la música, el moviment, les emocions i la vivència, dins d’un context de grup, afavorint l’expressió saludable de la persona a nivell corporal, emocional i existencial. Facilita la integració amb un mateix, amb els altres i, en un sentit més ampli, amb l’entorn en el qual vivim mitjançant l’experiència intensa de l’aquí i l’ara. Afavoreix el desenvolupament del potencial humà i de les capacitats personals: la vitalitat, la creativitat, el benestar, la salut, l’empatia, la cooperació i el treball en equip.

Biodansa per a gent gran:

La gent gran es beneficia d’aquesta eina realitzant sessions setmans de 2 hores, promovent la vitaliat i el sentit per la vida. La primera part de la sessió és un espai per a parlar de les experiencies viscudes durant la sessió anterior. La segona part de la sessió, la comunicació es realitza a través de les propostes d’exercicis de moviment amb músiques determinades per a realitzar sols, en parella o en grup.

Biodansa per a persones amb demencia:

Les sessions de biodansa per a persones amb demencia es realitzen en grups de 6 a 10 persones, totes elles amb un acompanyant per la realització dels exercicis que es proposen. Al llarg de 45 minuts es proposen moviments acompanyats d’una música determinada a realitzar en grups o en parelles. Hi ha exercicis més actius que conviden al joc i a la rialla i porten a augmentar l’activació, com per exemple, xocar de mans amb la parella o dansar amb parella o bé el balanceig dels braços en funció de les capacitats psicomotrius de la persona amb demència.  I exercicis més relaxants i afectius, que conviden a la intimitat, a la creació del vincle i a una situació de confort com pot ser, fer un acaronament de mans.

Biodansa per a persones amb Parkinson:

L’objectiu del taller de Biodansa per afectats de Parkinson és la rehabilitació dels tres pilars que la malaltia afecta: la mobilitat, l’expressió i la relació amb un mateix i l’altre. Les sessions s’adapten al grup essent-ne la durada de 60 minuts. El treball es realitza a tres nivells: individual, per parelles i en grup, vinculant així els diferents participants de la sessió. D’aquesta manera es va restablint la comunicació amb l’altre alhora que s’enforteix la presa de consciència de la pròpia identitat. A mesura que es va avançant en la rehabilitació mitjançant la Biodansa, els pacients experimenten un augment de l’autoconfiança a l’experimentar la pròpia autonomia a l’hora d’expressar-se a través del propi moviment, a través de la seva dansa.

El servei que oferim és fruit de l’experiència dels grups amb persones amb Parkinson realitzats a l’Associació Catalana per al Parkinson de delegació del Maresme.

Leave a comment