La nostra filosofia

Biodansa per a persones amb demencia

La nostra proposta s’engloba dins del context de canvi en la cultura de l’assistència de les persones amb demència des d’una perspectiva biocèntrica i de l’atenció centrada en la persona (ACP). El nostre marc de referència deixa de ser la persona-amb-DEMENCIA, per passar a ser la PERSONA-amb-demència.

L’enfocament d’ACP és un codi ètic que afecta totes les relacions i això inclou no només les persones amb demència, sinó també aquells que tenen el privilegi de treballar-hi i els familiars que se’n ocupen. És un codi que valora totes les persones com a individus únics, que intenta veure les coses des del punt de vista de l’altre i que reconeix la interdependència que tots tenim els uns dels altres. En l’enfocament centrat en les persones, es tracta de construir autèntiques relacions.

“És possible que s’hagi perdut la memòria, però es coneixen coses del passat; la identitat roman intacta perquè hi ha altres persones que la preserven, els pensaments poden haver desaparegut, però encara hi ha processos interpersonals, s’expressen sentiments que troben una resposta validada, i si hi ha una espiritualitat, molt probablement serà del tipus descrit per Buber, en que el diví es troba en els profunditats de la relació Jo-Tu.”

Repensant la demencia. Pels drets de la persona de Tom Kidwood

Coincidim en les afirmacions de Kidwood (2003) en afirmar que en el desenvolupament de l’afectació de la demència de qualsevol persona hi intervenen els factors socials i interpersonals, ja sigui afegint-hi dificultats que sorgeixen directament del deteriorament neurològic, ja sigui col.laborant o atenuant els seus efectes. Considerem que els símptomes mentals i emocionals són quelcom més que el resultat d’uns canvis en el cervell que produeixen la mort de cèl.lules cerebrals. Els elements clau de l’ATP són la base de valors de la idea de persona, de l’atenció i l’assistència individualitzades, tot adoptant la perspectiva de la persona amb demència i oferint una psicologia social de suport.

En la nostra tradició cultural, s’ha donat molt d’emfasis en l’autonomia i les capacitats racionals, i aquestes en les persones amb demència es veuen progressivament deteriorades. Mentre que les emocions i la capacitat de viure en relació són unes qualitats en que les persones amb demència són sovint molt compentents.

“Tota persona amb demència recorre un camí cap al més profund del seu esperit, lluny de la complexa capa cognitiva externa que una vegada la va definir, a través de la confusió i el laberint de les emocions creades al llarg de les seves experiències de vida, cap al centre del seu ésser, cap a allò que realment li dóna significat en la seva vida. Molts de nosaltres cerquem amb avidesa aquest sentit del temps present, el sentit de l’‘ara’, de com viure cada moment i preservar-lo com si fos l’única experiència cap a la qual mirar i sobre la qual preguntar-se. Però aquesta és l’experiència de la demència: vida en el present sense passat ni futur”

Christine Bryden, 2005 p11

Malgrat el deteriorament progressiu de les regions corticals o subcorticals en les demències, el sistema limbic segueix preservat, fent possible la comunicació i l’encontre des de l’emoció.  La biodansa en ser un sistema que treballa des de la vivència, no requereix d’una consciencia, per a la integració afectiva i la generació d’un benestar psicosocial. Des de la biodansa treballem la relació amb l’Altre a través de la música i el contacte.  Sent un sistema realment adequat per tal de poder treballar amb les persones amb demència.  amb els eixos esmentats.

La biodansa com a forma d’intervenció ens permet generar processos d’integració i comunicació interpersonal on no solament es respecta l’autonomia de les persones en partir de les seves necessitats, sinó que es potencien  els aspectes del Treball positiu desenvolupats per Kidwood.

La nostra aposta és potenciar, enfortir i generar un context facilitador d’emocions de benestar a través de la música, del moviment, el contacte i la relació que ens aporta els sistema de biodansa de Rolando Toro. Apostem per treballar amb el llenguatge de les emocions com a mitjà de comunicació amb les persones amb demencia per tal de treballar cinc aspectes essencials: el confort, el vincle, l’ocupació, l’inclusió i l’identitat, per en definitva, acompanyar-les en el seu procés i facilitar la millora de la seva qualitat de vida d’elles i els seus familiars.

Biodansa per a gent gran
La música i la dansa ens ofereixen infinitats de possibilitats per poder realitzar una bona tasca preventiva i de manteniment de les capacitats físiques i psicològiques de les persones grans. Des de qualsevol disciplina, sobretot des de l’àmbit sanitari i social, es considera molt important i necessari practicar activitats física, a qualsevol edat però especialment quan s’és una persona gran. Donar moviment al cos és una manera de treballar la ment, el potencial creatiu i la vitalitat generant benestar a la persona. Moure el cos és el primer pas per conèixer-lo i per aprendre a cuidar-lo.
A través de la biodansa potenciem la vitalitat, l’afecte, la comunicació, la participació, l’encontre amb l’altre i el grup per a una vida digne i plena. 
Un dels elements que promou la biodansa  és l’expressió d’un mateix més a través de la matèria i el propi cos. L’espai que s’ofereix és un lloc d’expressió i llibertat creativa on donar vida a la forma pròpia d’estar al món, promovent l’enfortiment de  la identitat i benestar. El moviment i la música permeten l’expressió amb menys filtres i limitacions, obrint un espai de creació i comunicació íntima amb l’altre, més enllà de les capacitats cognitives. Facilita un llenguatge comú. Aquest fenomen permet la creació de vincles afectius, una millora de la comunicació i relacions interpersonals i el poder seguir gaudint de la vida i del projecte vida.
Biodansa per a persones amb la malatia de Parkinson

La rehabilitació tradicional de la malaltia de Parkinson es basa en exercicis per estimular la motricitat global: correcció postural, activació del caminar, etc… La rehabilitació mitjançant la Biodansa és un rehabilitació integral de la persona, no només motora també afectiva ja que el moviment durant les sessions sorgeix de l’emoció induïda per la música i de l’expressió de la Persona dins del grup.

Es treballa, per tant,  la integració de la persona a tres nivells: integració afectivo-motora a nivell individual, a nivell relacional i a nivell grupal. És a dir, es busca la millora de la comunicació afectiva mitjançant el moviment animat per la música dins un espai lúdic de reconnexió amb l’alegria de viure i la facilitació d’un grup de confiança per a l’expressió i on cada moviment té un sentit.

Leave a comment